INSPIRATIESESSIE 'DE IMPACT VAN EEN LABEL'
In een anderhalf uur durende sessie duiken we in de wereld van de DSM-classificaties
Soms levert een label iets op, zoals een juiste plek binnen het onderwijs of erkenning voor ouders. Of een jongere wil zelf weten of ze ADHD of autisme heeft. Maar is dit wel een reden om een stoornis vast te stellen? Ik stel daar graag kritische vragen over. Mijn missie is om meer bewustwording te creëren rondom de impact van een label.
Want wat zijn de nadelen van een label? Hoe kun je goed voorlichten zodat ouders ook weten wat de voor- en nadelen zijn van labels? En wat zijn dan goede alternatieven wanneer je niks vast stelt maar aan de slag gaat. Hoe krijg je ouders mee in het proces en misschien wel de leerkracht? Dit is een kleine greep uit de inhoud. Geschikt voor professionals in alle soorten en maten. Vanuit onderwijs, de GGZ tot kinderopvang.
Welke topics komen in de inspiratiesessie aan bod?
- De voor- en nadelen van een label.
De complexiteit van labelen ontwarren door zowel de voordelen als de mogelijke nadelen te bespreken. - De kracht van voorlichting aan ouders en professionals.
Hoe laagdrempelige en empathische voorlichting kan bijdragen aan een beter begrip en acceptatie van diversiteit van gedrag. De praktische gesprekstechnieken die aan bod komen geven daarbij extra 'body' aan voorlichting.
- De vreemde werkelijkheid van classificerende diagnostiek op jonge leeftijd.
Een kritische blik op de consequenties van vroegtijdige diagnostiek en de (mogelijke) effecten daarvan op de ontwikkeling van een kind.
- De grootste hardnekkige misverstanden rondom labels.
Ontmaskering van de meest voorkomende mythes en misvattingen die nog steeds bestaan rondom adhd, autisme en nog vele andere labels. - Wanneer een label meer voordelen biedt.
Het vaststellen van een label met nuance en een sterke focus op integratief beeld i.p.v. kindfactoren. - Mogelijke ontwikkelingsgerichte alternatieven.
Verkenning van alternatieve benaderingen en strategieën die kunnen worden gebruikt in plaats van, of naast, het traditionele labelen.
De 90 minuten durende inspiratiesessie zal je kijk op het vaststellen van labels opschudden of misschien zelfs versterken. Bewustwording van datgene wat we met elkaar aan het doen zijn en wat dit betekent voor kinderen. Zo blijven we met elkaar goede zorg en onderwijs bieden.
Data online inspiratiesessie
- Woensdag 8 januari 2025 - Start om 10:00 tot 11:30 - TEAMS
- Dinsdag 4 maart 2025 - Start om 10:00 tot 11:30 - TEAMS
Er kunnen maximaal 20 professionals uit het onderwijs of de GGZ deelnemen aan de sessie. Vol = Vol. De sessie is (vooralsnog) niet geacrediteerd, hier wordt achter de schermen wel aan gewerkt. Je ontvangt naderhand de powerpoint zodat je met de informatie aan de slag kan binnen jouw eigen werkplek.
De kosten
65,- euro per persoon (BTW vrij)
Aanmelden
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar danielle@een-stap-voor.nl. Geef hierin aan dat je mee zou willen doen aan de inspiratiesessie. Je ontvangt vervolgens een factuur, wanneer deze is voldaan is je inschrijving definitief.
Incompany aanvraag
De incompany inspiratiesessie kan zowel online alsmede 'live' op locatie worden gegeven. De sessie duurt ongeveer 1,5 uur met uitloop naar 2 uur vanwege vragen. De sessie kan gegeven worden aan teams binnen de GGZ, jeugdzorg of onderwijs van minimaal 3 tot maximaal 25 professionals. Binnen de inspiratiesessie is interactie een belangrijk onderdeel. Stuur een mail naar danielle@een-stap-voor.nl voor het aanvragen van een offerte. Geef hierin aan hoeveel professionals het betreft en welke data/tijd de voorkeur heeft.
Kosten incompany?
Naar aanleiding van de aanvraag en het soort aanvraag ontvang je een offerte. Er wordt rekening gehouden met profit en non-profit organisaties.
Wie?
Danielle Goedhart-Bax geeft de inspiratiesessie. Bij meerdere aanvragen wordt zij ondersteund door collega's.