Let op: de wachttijd is helaas opgelopen tot augustus/september

Direct aanmelden!

9 september 2020

Wat is EMDR?

Veel mensen hebben de term ‘EMDR’ weleens voorbij zien of horen komen. De positieve effecten van EMDR zijn in de afgelopen jaren steeds vaker gebleken en er worden steeds meer mensen met EMDR behandeld. EMDR is een behandelmethode die in eerste instantie wordt toegepast om trauma’s te verwerken. Inmiddels wordt het gebruik van EMDR steeds meer uitgebreid en vormt het steeds vaker een onderdeel van een bredere behandeling. Bijvoorbeeld bij angst klachten. Het onderliggende idee binnen de behandeling is dat iedereen in het leven ervaringen opdoet die ons vormen en die tot vervelende psychische klachten kunnen leiden. We worden tenslotte niet geboren met een angst voor honden, met nare herinneringen over een auto-ongeluk dat we hebben meegemaakt of met negatieve gedachten over onszelf.  

De theorie achter EMDR

Binnen een EMDR-behandeling gaan we op zoek naar de nare ervaringen en herinneringen die we meedragen in onze ‘rugzak’. Deze rugzak zal de huidige klachten vermoedelijk (deels) aansturen en veroorzaken. Om dit te begrijpen gebruiken we een heel simpel voorbeeld. In dit voorbeeld ben je in een park achternagezeten én gebeten door een hond. Sindsdien ben je bang voor honden en durf je niet meer te wandelen in het park, je hebt nachtmerries. De herinneringen aan het achternagezeten worden én de beet van de hond worden stap voor stap behandeld met EMDR. Hierdoor neemt de emotionele lading - die als het ware door onze hersenen aan de herinnering ‘gekoppeld’ wordt - af. Met als resultaat dat de nare ervaring in het hier en nu niet meer zo naar is. De herinnering verdwijnt niet uit het geheugen, maar roept na een EMDR behandeling veel minder spanning en emoties op. Want juist díe maken een traumatische herinnering zo vervelend. Na een EMDR behandeling voor de hondenbeet durf jij weer in het park te lopen. Honden zijn nog steeds niet je favoriete huisdieren, maar het lopen door het park durf je weer prima en de nachtmerries zijn verdwenen.   

Hoe gaat een EMDR-sessie nu eigenlijk in zijn werking?

Nadat je samen met de therapeut gezocht hebt naar herinneringen die behandeld moeten worden, wordt een keuze gemaakt voor de eerste herinnering die behandeld zal worden. Vaak zal dit de herinnering zijn die nu nog de meeste spanning oproept of ervoor heeft gezorgd dat je klachten erg zijn toegenomen. Vervolgens laat de therapeut je vertellen over deze herinnering, zodat de spanning en het nare gevoel weer voelbaar zijn. Je wordt gevraagd de ‘film’ van de herinnering stil te zetten op het plaatje dat nú het naarste voelt om naar te kijken. De therapeut stelt daarna een aantal vragen om uit te zoeken wat juist dit plaatje nog zo naar maakt, wat je voelt, hoe sterk de spanning is bij het plaatje en waar je deze spanning voelt in je lijf. Daarna laat de therapeut je concentreren op het plaatje en op het gevoel in je lijf, terwijl hij of zij je ondertussen gaat ‘afleiden’ met een uitdagende taak. Je moet bijvoorbeeld een lichtje volgen met je ogen terwijl je de kleuren van het lichtje opnoemt, een balletje met je ogen volgen dat snel in allerlei richtingen voor je ogen heen en weer bewogen wordt of een moeilijk ritme tikken met je handen. Er zijn allerlei verschillende soorten afleidende taken te bedenken. De therapeut zoekt samen met je naar een goede uitdagende taak en oefent dit van tevoren, zodat je weet wat er van je verwacht wordt. Nadat je de taak in de EMDR-sessie ongeveer een halve minuut hebt gedaan en je ondertussen probeert je op het plaatje te concentreren, vraagt de therapeut wat er in je opkomt of wat je merkt. Jij noemt bijvoorbeeld wat je voelt in je lijf of wat voor gedachte er in je hoofd opkomt, waarna de afleiding weer verder gaat. Zo gaan jullie een tijdje door, net zo lang tot het plaatje geen spanning meer oproept en de EMDR-sessie kan worden afgerond.  

Na de EMDR?

Na een EMDR-sessie merken veel mensen dat ze zich moe voelen, sommige mensen voelen zich wat duizelig en weer anderen moeten in de dagen na de behandeling wat vaker aan de herinnering denken. Dit zijn dit geen dingen om je zorgen over te maken, omdat ze er bij kunnen horen en vaak ook snel weer wegtrekken. Je lijf is tenslotte nare herinneringen aan het verwerken en dit kost energie. 

Principe van Kind & Jeugd EMDR Therapie 

In de praktijk behandelen we kinderen, jongeren en moeders middels EMDR. Bij kinderen en jeugdigen blijft het principe van EMDR-therapie hetzelfde. Met jonge kinderen kunnen we soms een tekening maken in plaats van een plaatje in je hoofd maken. Wanneer EMDR wordt ingezet zijn er vaak klachten, zoals angsten, herbelevingen, schuldgevoel of posttraumatische klachten. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een trauma, een ingrijpende gebeurtenis kan ook veel gevolgen hebben waardoor je klachten ontwikkelt. Gelukkig heeft EMDR in heel veel situaties snel effect, waardoor veel mensen al na enkele behandelingen resultaat merken. We raden dan ook iedereen aan om vooral niet onnodig lang met klachten rond te blijven lopen.

Deze blog is geschreven door: Carolien Hooijmans MSc, Orthopedagoog-Generalist bij Een Stap Voor

delen? graag!   

Blogs die je ook interessant zult vinden

Doe-het-zelf-knop Upload verwijzing