Let op: wachttijd opgelopen tot na de zomervakantie 

Direct aanmelden!

7 juli 2020

Verzwaringsdeken, een terechte hype?

De afgelopen tijd poppen ze steeds vaker op in de social media: verzwaringsdekens. Een deken die een paar kilo zwaarder is dan normaal gesproken, hier zou je als een roosje onder slapen. Niet alleen wordt het aanbevolen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Al jarenlang worden deze dekens gebruikt in de ouderenzorg en bijvoorbeeld gehandicapten zorg. Het bestaat dus al even, maar er lijkt nu meer aandacht voor. Hoe werkt het nu eigenlijk? En is het een terechte hype?

Wat is het nu precies?

Een verzwaringsdeken is een deken die veel zwaarder is dan je gewend bent. Hierdoor ontstaat er een lichte druk op je lichaam waarvan je beter slaapt. Er zijn een aantal onderzoeken geweest om uit te vogelen hoe het kan dat mensen onder deze druk beter slapen. Mensen zouden door het gewicht dat op hen drukt een gevoel van veiligheid, rust en comfort ervaren. Het gewicht van de deken heeft invloed op de hormonen die wij in ons lijf aanmaken. Door het drukgevoel maken we minder cortisol aan. Ook wel bekend als ons stresshormoon. Ook zou je juist weer meer serotonine aanmaken, wat ons een fijn gevoel geeft. Ook zou je door het gewicht stabieler liggen waardoor je minder woelt en rustiger slaapt. Als je dit leest snap je eigenlijk niet dat we allemaal niet onder zo’n deken liggen, toch?

Testen, testen, testen

Naast mijn werk als orthopedagoog/psycholoog ben ik moeder van drie kinderen. Ik word dan ook altijd enthousiast als er iets te ‘testen’ valt. Ik vind het heel belangrijk eerst zelf te ervaren hoe zo’n deken nou werkt. En óf het wel werkt. Voordat ik iets adviseer aan andere ouders wil ik zeker van mijn zaak zijn. We nemen de proef op de som en mijn oudste zoontje (7) wil wel graag meewerken aan de test. Mijn zoontje vindt het vaak lastig om in slaap te vallen. Zijn hoge energielevel maakt dat hij moeizaam 'relaxed en ontspannen' in bed ligt. Wat toch wel een voorwaarde is van het inslapen. We hebben onze weg er inmiddels wel in gevonden, maar hoe fijn zou het zijn als hij sneller in slaap zou vallen? Dat scheelt hem een hoop woelen én frustratie omdat het slapen maar niet lukt.

Toen de verzwaringsdeken thuis arriveerde keek mijn zoontje mij bedenkelijk aan. Hij wist toch niet zo zeker of hij deze ‘test’ wel met mij wilde aangaan. Uiteindelijk won tóch zijn nieuwsgierigheid en heb ik hem in de avond op bed gelegd met de deken tot zijn borstkas over hem heen. Hij moest al vrij snel lachen en zei: 'met zo’n zware deken kan ik amper nog mijn bed uit'. Hij vond het fijn aanvoelen en ik vond zelf dat hij er aardig relaxed bij lag. Mijn zoontje wil nog wel eens zijn bed uitsluipen - om bijvoorbeeld te gaan spelen in zijn kamer – maar nu bleef hij de hele avond liggen. Dat was zeker opvallend. De dag daarna werd hij wakker zoals gewoonlijk. Hij besloot dat hij de deken vanavond zeker weer wilde gebruiken. Dat leek mij een goed teken. Als ik aan hem vraag wat hij nou van zijn deken vindt zegt hij resoluut: ‘wel relaxed mam’!

Alle beetjes helpen

We hebben de deken nu een week in huis en ik durf wel te zeggen dat het voor mijn kind fijn werkt. Zoals met elk advies geldt dat ieder kind anders is en er ook anders op zal reageren. Daarbij vind ik het geen ‘wondermiddel’. Maar het is zeker een heel fijn hulpmiddel om in slaap te vallen. Hij is minder gefrustreerd, minder onrustig en heeft meer vertrouwen in het slapen. Ik spreek regelmatig ouders in de praktijk die ook enthousiast zijn over de verzwaringsdeken. Ik kan mij goed voorstellen dat het voor veel prikkelgevoelige kinderen helpend kan zijn. Bijvoorbeeld kinderen met ADHD, autisme, angsten of de ‘slechte slapers’.

Ik heb overigens de deken zelf ook even stiekem getest en ik snap mijn zoontje wel. De diepe druk geeft écht een ontspannen gevoel. Overigens zou ik wel adviseren om op zoek te gaan naar een deken die je kunt wassen. Dit zijn de dekens waar glaskorrels of andere wasbare korrels inzitten. Je hebt ook dekens die je niet kunt wassen maar dat lijkt mij behoorlijk onpraktisch met kinderen. Er zijn verschillende verkooppunten voor verzwaringsdekens, ik heb ons exemplaar uiteindelijk via bol.com. Ik weet ook dat er webshops zijn die de dekens zelf maken, dan kun je vaak een leuk printje kiezen. De dekens kunnen prijzig zijn, variërend van 45 euro tot zeker wel 200 euro. Het loont om even goed rond te kijken online.

Kunnen we concluderen dat een verzwaringsdeken een terechte hype is? Als je het mij vraagt, ja!

Deze blog is geschreven door: Danielle Bax-Goedhart MSc, Orthopedagoog/kinderpsycholoog bij Een Stap Voor

delen? graag!   

Blogs die je ook interessant zult vinden

Doe-het-zelf-knop Upload verwijzing