Let op: de wachttijd is helaas opgelopen tot augustus/september

Direct aanmelden!

19 september 2020

Veerkracht van een kind

Is mijn kind veerkrachtig genoeg?

Ieder kind krijgt in zijn leven te maken met uitdagingen, teleurstellingen en tegenslagen, maar niet ieder kind gaat hier op dezelfde manier mee om. De mate waarin een kind zich in stressvolle situaties kan aanpassen en achteraf weer kan herpakken, zegt iets over zijn of haar veerkracht. Veerkracht kan hierbij worden gezien als een ‘echte’ veer; als de veer wordt uitgetrokken, veert die dan vanzelf terug?

Doordat veerkracht iets zegt over hoe kinderen omgaan met stressvolle situaties, is het van belang voor het welbevinden en succes in het latere leven. Zo doen sommige kinderen het relatief goed na bijvoorbeeld de scheiding van hun ouders, maar krijgen andere kinderen last van gedragsproblemen, slechtere schoolprestaties en een lager zelfbeeld. Wat zijn nu signalen waaraan je kan herkennen dat er eventueel sprake is van weinig veerkracht bij je kind?

  • Je kind is snel van slag. De kleinste stressmomenten kunnen ervoor zorgen dat je kind van slag raakt en vervolgens blijft je kind hier relatief lang in hangen.
  • Je kind gaat snel bij de pakken neerzitten. Bij een teleurstelling/tegenslag geeft je kind sneller op dan een ander kind zou doen en weet zichzelf hierbij niet te stimuleren om op zoek te gaan naar een oplossing.
  • Je kind heeft een negatief zelfbeeld. Zo praat hij of zij bijvoorbeeld negatief over zichzelf (“ik kan toch niks goed doen”) of vraagt veel om bevestiging of hij/zij het wel goed doet.
  • Je kind heeft soms last van lichamelijke pijn. Deze pijn is vaak het gevolg van stress en kan zich bijvoorbeeld uiten in hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.

Ondanks dat veerkracht voor een deel erfelijk is, speelt ook de sociale omgeving een belangrijke rol in de ontwikkeling hiervan. Als ouder en gezin is er dus een rol weggelegd om de veerkracht van je kind te vergroten. Een mooi voorbeeld hiervan is wanneer ouders hun kind(eren) niet willen opzadelen met moeilijke situaties en emoties. Ondanks deze natuurlijke neiging om je kind te willen beschermen, kan het ook juist goed zijn om je kind deze situaties en emoties te laten ervaren. Hierdoor heeft het namelijk de mogelijkheid veerkracht te ontwikkelen. Ook op andere manieren kan je samen met je kind zijn of haar veerkracht vergroten:

  • Praat over emoties en moeilijke situaties. Door als ouder over je eigen emoties en ervaringen in moeilijke situaties te praten, biedt je je kind perspectief (hoe pak jij als persoon moeilijke situaties aan?). Daarnaast is het belangrijk aan te geven dat je kind altijd over zijn of haar emoties en problemen kan vertellen. Neem deze problemen serieus en stimuleer je kind erin dat hij of zij zelf met oplossingen kan komen!
  • ‘Herlabel’ situaties. Is je kind snel geneigd om het negatieve van situaties in te zien? Help er dan bij om deze situaties een positiever label te geven. Bijvoorbeeld als je kind denkt ‘niemand vindt mij aardig’, kan je als ouder de situatie anders interpreteren door te zeggen “vandaag hadden ze al iemand om mee te spelen, maar misschien mag jij morgen weer!”. Door het positief herlabelen zit je kind beter in zijn vel, wat de veerkracht verhoogt.
  • Heb een positieve houding en zorg voor een goede sfeer. Een focus op kansen en mogelijkheden zorgt voor motivatie bij je kind en de aanwezigheid van positieve emoties. Beide zijn weer belangrijk voor een verhoogde veerkracht van je kind.
  • Zorg voor een veilige omgeving. Als een kind zich in zijn omgeving van vrienden en familie veilig voelt, kan hij of zij sneller herstellen van stressvolle situaties. Zorg er daarom voor dat je kind een sociaal netwerk kan opbouwen, zodat het zich beschermd voelt en zelfvertrouwen ontwikkelt. Sociale vaardigheden zijn hierbij belangrijk, zodat je kind vriendschappen aan kan gaan met leeftijdsgenoten.
  • Laat je kind sporten en bewegen. Er zitten natuurlijk vele voordelen aan sporten, zelfs voordelen die van invloed zijn op de veerkracht van je kind. Bewegen beschermt je kind zo niet alleen tegen de invloed van stress, het zorgt er ook voor kan je kind sneller kan herstellen van stressvolle gebeurtenissen.

Ondanks dat dus niet ieder kind even veerkrachtig wordt geboren, kan je als ouder gelukkig samen met je kind zijn of haar veerkracht vergroten. En wanneer je kind veerkrachtiger is, zal hij of zij uiteindelijk steviger in z’n schoenen staan!

Deze blog is geschreven door: Eline Roep, Orthopedagoog i.o bij Een Stap Voor

delen? graag!   

Blogs die je ook interessant zult vinden

Doe-het-zelf-knop Upload verwijzing