Let op: de wachttijd is helaas opgelopen tot augustus/september

Direct aanmelden!

28 augustus 2020

Een soepele ochtendspits?

Soepele ochtendspits?

Gezien de scholen bijna allemaal weer zijn begonnen delen wij graag een nieuwe blog. Ditmaal schrijf ik over de ochtendspits. Een soepele ochtendspits willen we allemaal toch?! Helaas is dit niet altijd gemakkelijk. Als moeder van drie kinderen weet ik dat het soms allemaal net even anders loopt. Ze werken gewoon niet altijd mee. Je hebt zelf je ochtend niet of je kinderen hebben een ochtendhumeur. Ook ik sta regelmatig te laat op (snoozen blijft aanlokkelijk) waardoor ik achter de feiten aanloop. Maar eerlijk is eerlijk, ik word er wel steeds beter in. En de volgende tips maken het allemaal nog net wat makkelijker:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Klinkt als een open deur maar blijft belangrijk. Als je geen ochtendmens bent kun je het beste alvast wat voorbereidingen treffen in de avond. Denk aan broodtrommels waar mogelijk vullen, gymtassen klaarleggen, tafel dekken en de juiste kleren klaarleggen voor elk kind.
  • Gedoe en discussie rondom de kledingkeuze kun je voorkomen door in de avond alvast te bespreken wat je de dag daarna aandoet. Dit scheelt discussie in de toch vaak al drukke ochtendspits.
  • Is haren kammen van je kind een terugkerend probleem? Probeer een goede anti-klit spray of probeer de avond van tevoren al het één en ander uit te kammen.
  • Snooze maximaal één keer. Het scheelt zo ontzettend veel of je net wat meer tijd hebt voor je koffie óf tijd tekort komt waardoor je vaak een stressvolle spits hebt.
  • Leer je kinderen zichzelf aankleden. Dit kan soms een tijdsinvestering zijn, maar uiteindelijk heel fijn als je kind dit zelf kan doen. Daarbij geef je hem of haar verantwoordelijkheid wat uiteindelijk ook weer zorgt voor zelfvertrouwen. Een win-win situatie dus.
  • Heeft jouw kind het liefste een duidelijke ochtendroutine? Dan kan de checkpad van Gezinnig handig zijn. Bij de checkpad krijg je een vel vol magneetjes, die plak je op de lege vakjes in van de checkpad. Je kunt hem dus helemaal inrichten hoe het voor jouw kind handig is. De checkpad heeft een voorkant en een achterkant, dus voor de ochtendspits en avondspits. Als je kind iets gedaan heeft draait hij het balkje om en gaat het volgende doen. De checkpad is te koop via Bol.com en Gezinnig. Natuurlijk kun je ook anders werken, bijvoorbeeld met picto’s of gewoon uittekenen op papier en ophangen.
  • Soms kan het fijn zijn dat je kind tijdens de spits even schermtijd heeft, door bijvoorbeeld televisie te kijken of op de i-pad. Hierdoor heb jij je handen even vrij en kun je bijvoorbeeld rustig jezelf aankleden. Maak hier duidelijk afspraken over, anders heb je er mogelijk weer een nieuwe discussie bij.
  • Bereid je kinderen voor op het vertrek naar school. Geef je kind ‘schakeltijd’ en kondig aan over hoelang je ongeveer vertrekt. Bijvoorbeeld vijf of tien minuten.
  • last but nog least: probeer niet teveel ambitieuze dingen te doen of te plannen in de ochtend. Plotseling een kast sorteren oogt aanlokkelijk als je denkt een kwartiertje over te hebben, echter vliegt de tijd en voor je het weet maakt dit dat je bijna te laat bent. 

Verder kan ik vooral adviseren om rustig in- en uit te ademen. Alles gaat voorbij, zo ook de ochtendspits waarbij het allemaal even niet lekker loopt. Vergeet overigens niet dat er héél veel gezinnen zijn die worstelen in de spits, je bent dus niet alleen!

Succes gewenst!

Deze blog is geschreven door: Danielle Bax-Goedhart MSc, Orthopedagoog/kinderpsycholoog bij Een Stap Voor

delen? graag!   

Blogs die je ook interessant zult vinden

Doe-het-zelf-knop Upload verwijzing