TemPeramentvolle gevoelige kinderen
pareltjes in de dop
Temperamentvolle en prikkelgevoelige kinderen dragen vaak prachtige eigenschappen bij zich. Ze zijn vurig maar ook gevoelig, vastberaden, hebben een duidelijke wil met daarbij een sterk gevoel voor onrecht. Wij waarderen deze eigenschappen vaak bij volwassenen. Sterker nog, op volwassen leeftijd worden eigenschappen zoals vastberadenheid, sterke wil en passie als positieve eigenschappen bestempeld. We zien prikkelgevoelige, temperamentvolle kinderen daarom ook als 'pareltjes in de dop'. Wel is het handig om als ouder(s) te weten hoe jij je parel kunt oppoetsen. Door de juiste bekrachtiging en ondersteuning zal jouw kind gaan shinen. Het maakt niet uit of jouw parel ADHD of autisme heeft want de basisprincipes van deze training sluiten ook goed aan op deze kinderen.
Wie, wat en waar?
De training is bedoeld om ouders te bekrachtigen in het begeleiden en ondersteunen van hun kind(eren) in de basisschool leeftijd. Na het volgen van deze training heb jij als ouder(s) handvatten, kennis en inzicht in het gedrag van jouw kind. We werken met het principe dat je relatief weinig controle hebt over het gedrag van je kind. Wel heb je controle over je eigen gedrag als ouder. Met dat inzicht gaan we werken aan gedragsverandering bij jouw kind. We weten uit veel onderzoeken dat een oudertraining helpend kan zijn en vaak een positieve uitwerking heeft op het hele gezin. De training is volledig online te volgen via ZOOM, onder begeleiding van twee professionals. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt geinventariseerd waar ouders behoefte aan hebben, zodat de training naadloos op de hulpvraag aansluit. Aan het einde van de bijeenkomst is er altijd ruimte voor het stellen van vragen.
Wat heb jij na deze oudertraining onder de knie?
- Je hebt inzicht in de prikkelverwerking van je kind en wat hij/zij hierin nodig heeft.
- Je maakt verbinding met je kind waardoor je fundatie in de ouder-kind relatie (nog) steviger is.
- Je weet als ouder wat je kind nodig heeft in het leren omgaan met veranderingen en overgangen en weet basisregels te hanteren.
- Je herkent het gevoel van afwijzing bij je kind (gevoeligheid) en weet hier bij aan te sluiten.
- Je begrenst gedrag wanneer nodig en laat de controle bij je kind wanneer dit kan.
- Je kan emoties benoemen bij je kind waardoor je kind steeds meer emoties bij zichzelf leert herkennen.
- Je doorbreekt de machtstrijd met je kind en weet deze strijd positief om te zetten.
- Je kunt logische consequenties inzetten in plaats van te straffen.
- Je hebt kennis gemaakt met andere ouders die ook een pittig kind in huis hebben, hierdoor leer je dat je niet alleen bent en dat het niet jouw schuld als ouder is.
- Je hebt kennis van de werking van stress en hoe kinderen en jijzelf reageren in momenten van stress (illustratie van stressraam).
- Je herkent de signalen van je kind wanneer hij of zij gespannen en/of boos wordt.
- Je hebt een boosheidsplan waardoor je grip krijgt op de vurige woedebuien van je kind.
- Je weet wat de impact is van de opvoeding die jij zelf hebt genoten en hoe jij deze - onbewust - doorgeeft aan je kind.
Ouder-kind werkboek voor deelnemers van de training
Na de eerste bijeenkomst ontvangen ouders het ouder-kind werkboek. Uit dit werkboek kun je samen met je kind oefeningen maken of doen. Dit is natuurlijk geen verplichting, zie het vooral als een extraatje. We hebben het werkboek met veel zorg samengesteld en is passend voor kinderen in de basisschool leeftijd. We zien wel dat de kleintjes (vanaf groep 1 t/m groep 4) de meeste hulp nodig hebben bij het maken van deze oefeningen. Zij kunnen immers vaak nog niet (gemakkelijk) lezen. Niet alle oefeningen zullen misschien passend zijn voor jullie kind, pak er daarom uit wat past en goed voelt.
PowerPoint als naslagwerk
We werken tijdens de bijeenkomst met een PowerPoint. We hebben deze zo volledig en duidelijk als mogelijk gemaakt zodat ouders deze naderhand als naslagwerk kunnen gebruiken. Ouders ontvangen de PowerPoint na elke bijeenkomst in de mail (PDF).
De training is volledig digitaal en te volgen via ZOOM. Dit maakt dat de training gemakkelijk vanuit huis gevolgd kan worden. De training is interactief, er mogen vragen gesteld worden en er wordt gewerkt met verschillende opdrachten tijdens de bijeenkomsten. De training omvat vijf bijeenkomsten van 1,5 uur op de woensdagavond van 19:30 tot 21:00. Er kunnen maximaal achttien ouderparen deelnemen aan de training. Welkom!
Kosten
Wanneer je al (vergoede) hulp bij ons krijgt kunt u de training meestal kosteloos volgen. Heb je interesse in de training? Bespreek dit dan met uw behandelaar. Bent je nog niet bekend in onze praktijk? Voor 175,- inclusief het digitale werkboek kun je al deelnemen. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Benoem s.v.p dat je wilt deelnemen aan de training 'pareltjes in de dop', dan nemen wij zo snel als mogelijk contact op.

rooster pareltjes in de dop - online via zoom
- Maandag 8 mei 19:30-21:00
- Maandag 15 mei 19:30-21:00
VRIJE WEEK - Maandag 29 mei 19:30-21:00
- Maandag 5 juni 19:30-21:00
VRIJE WEEK - Maandag 19 juni 19:30-21:00
De training wordt gegeven door twee professionals: Eline van Rens MSc & Danielle Bax-Goedhart.
Je kunt alvast een Plekje reserveren door ons aanmeldformulier in te vullen. Ben je al bekend in onze praktijk? Geef het dan aan bij je huidige behandelaar dat je graag zou willen deelnemen, dan kan zij jou op de lijst zetten.