Wij hebben momenteel een wachtlijst van ongeveer vier maanden. 

Direct aanmelden!

TemPeramentvolle gevoelige kinderen

pareltjes in de dop

Temperamentvolle en prikkelgevoelige kinderen dragen prachtige eigenschappen bij zich. Ze zijn vurig, gevoelig, vastberaden, hebben een duidelijke wil met daarbij een sterk gevoel voor onrecht. Op volwassen leeftijd worden deze eigenschappen vaak als positief bestempeld. Wanneer je als kind deze eigenschappen bezit kan het nog wel eens lastig zijn. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. 

We zien prikkelgevoelige, temperamentvolle kinderen als 'pareltjes in de dop'. In de basis hebben deze kinderen sterke en juist hele fijne eigenschappen. Wel is het handig om als ouder(s) te weten hoe jij je 'parel' kunt oppoetsen zodat het een mooie glans krijgt. Door de juiste bekrachtiging en ondersteuning zal jouw kind gaan shinen. Het maakt niet uit of jouw parel ADHD of autisme heeft want voor deze kinderen geldt precies hetzelfde. 

Inhoud training 'pareltjes in de dop' - ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd

Je leert in de training het gedrag van je kind te begrijpen. We staan stil bij de basisbehoeften van deze gevoelige kinderen. Niet alleen het gedrag van jouw kind wordt onder de loep gelegd maar ook het ouderlijke gedrag. Wat zijn terugkerende patronen in het ouderschap en wat voor opvoeding heb je zelf genoten? Tegelijkertijd worden ouderlijke vaardigheden in de training versterkt. Denk aan: uit de machtsstrijd blijven, name it to tame it, co-regulatie, zelfbeeld versterken en formuleren van ik-boodschappen. Tenslotte staan we stil bij wat wij noemen 'realistisch ouderschap'. Iedere ouder doet tenslotte maar wat en fouten maken is heel normaal. 

De 'pareltjes mindset' loopt als een rode draad door de training heen.  Wij bedoelen hiermee dat je relatief weinig controle hebt over het gedrag van je kind. Wel heb je controle over je eigen gedrag als ouder. Met dat inzicht gaan we werken aan positieve gedragsverandering bij jouw kind. That's the spirit!

De training is volledig online te volgen via ZOOM, onder begeleiding van twee professionals. Tijdens de eerste bijeenkomst worden doelen gesteld en worden behoeften geinventariseerd. Aan het einde van de bijeenkomst is er altijd ruimte voor het stellen van vragen. 

Een praktische greep uit wat er aan bod komt in de training: 

 • Je hebt inzicht in de prikkelverwerking van je kind en wat hij/zij hierin nodig heeft. 
 • Je maakt verbinding met je kind waardoor je fundatie in de ouder-kind relatie (nog) steviger is. 
 • Je weet als ouder wat je kind nodig heeft in het leren omgaan met veranderingen en overgangen en weet basisregels te hanteren. 
 • Je herkent het gevoel van afwijzing bij je kind (gevoeligheid) en weet hier bij aan te sluiten.
 • Je begrenst gedrag wanneer nodig en laat de controle bij je kind wanneer dit kan.
 • Je kan emoties benoemen bij je kind waardoor je kind steeds meer emoties bij zichzelf leert herkennen. 
 • Je doorbreekt de machtstrijd met je kind en weet deze strijd positief om te zetten. 
 • Je kunt logische consequenties inzetten in plaats van te straffen. 
 • Je hebt kennis gemaakt met andere ouders die ook een pittig kind in huis hebben, hierdoor leer je dat je niet alleen bent.
 • Je hebt kennis van de werking van stress en hoe kinderen en jijzelf reageren in momenten van stress.. 
 • Je herkent de signalen van je kind wanneer hij of zij gespannen en/of boos wordt. 
 • Je hebt een boosheidsplan waardoor je grip krijgt op de vurige woedebuien van je kind. 
 • Je weet wat de impact is van de opvoeding die jij zelf hebt genoten en hoe jij deze - onbewust - doorgeeft aan je kind. 
 • Je kunt co-reguleren en weet rustig te blijven wanneer je kind dit nodig heeft. 

Ouder-kind werkboek voor deelnemers van de training

Na de eerste bijeenkomst ontvangen ouders het ouder-kind werkboek. Uit dit werkboek kun je samen met je kind oefeningen maken of doen. Dit is natuurlijk geen verplichting, zie het vooral als een extraatje. We hebben het werkboek met veel zorg samengesteld en is passend voor kinderen in de basisschool leeftijd. We zien wel dat de kleintjes (vanaf groep 1 t/m groep 4) de meeste hulp nodig hebben bij het maken van deze oefeningen. Zij kunnen immers vaak nog niet (gemakkelijk) lezen. Niet alle oefeningen zullen misschien passend zijn voor jullie kind, pak er daarom uit wat past en goed voelt. 

PowerPoint als naslagwerk
We werken tijdens de bijeenkomst met een PowerPoint. We hebben deze zo volledig en duidelijk als mogelijk gemaakt zodat ouders deze naderhand als naslagwerk kunnen gebruiken. Ouders ontvangen de PowerPoint na elke bijeenkomst in de mail (PDF). 

De training is volledig digitaal en te volgen via ZOOM. Dit maakt dat de training gemakkelijk vanuit huis gevolgd kan worden. De training is interactief, er mogen vragen gesteld worden en er wordt gewerkt met verschillende opdrachten tijdens de bijeenkomsten. De training omvat vijf bijeenkomsten van 1,5 uur op de woensdagavond van 19:30 tot 21:00. Er kunnen maximaal achttien ouderparen deelnemen aan de training. Welkom!

Kosten
Wanneer je al (vergoede) hulp bij ons krijgt kunt u de training meestal kosteloos volgen. Heb je interesse in de training? Bespreek dit dan met uw behandelaar. Bent je nog niet bekend in onze praktijk? Voor 175,- inclusief het digitale werkboek kun je al deelnemen. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Benoem s.v.p dat je wilt deelnemen aan de training 'pareltjes in de dop', dan nemen wij zo snel als mogelijk contact op. 

 ik doe mee!

Temperamentvolle kinderen

rooster pareltjes in de dop - online via zoom

 1. Maandag 27 mei 2024 - 19:30 t/m 21:00 
 2. Maandag 3 juni 2024 - 19:30 t/m 21:00
 3. Maandag 10 juni 2024 - 19:30 t/m 21:00
  - een vrije week ertussen -
 4. Maandag 24 juni 2024 - 19:30 t/m 21:00
 5. Maandag 1 juli 2024 - - 19:30 t/m 21:00

  De training wordt gegeven door twee professionals: Eline van Rens MSc & Danielle Bax-Goedhart.  

Je kunt alvast een Plekje reserveren door ons aanmeldformulier in te vullen. Ben je al bekend in onze praktijk? Geef het dan aan bij je huidige behandelaar dat je graag zou willen deelnemen, dan kan zij jou op de lijst zetten. 

 

Meld je hier aan voor deze training

Doe-het-zelf-knop Upload verwijzing