Wij hebben momenteel een wachtlijst van ongeveer vier maanden. 

Direct aanmelden!
Onderzoek

DIAGNOSTIEK

ONDERZOEK

DIAGNOSTIstisch onderzoek

hoe werken wij? 

Wanneer er vragen ontstaan over de ontwikkeling van een kind kan onderzoek helpend zijn. Wij werken met twee verschillende soorten onderzoek. Het is goed om te weten dat wij onderzoek naar ADHD of autisme (bijvoorbeeld) niet zomaar doen, de ernst en lijdensdruk moet hoog zijn om zo'n dergelijk onderzoek op te starten. We hebben hier criteria voor opgesteld zodat ouders ook weten wat wij kunnen betekenen. Lees hieronder meer over de twee typen onderzoek in onze praktijk. 

Beschrijvend onderzoek 
Dit type onderzoek is geschikt voor allerlei soorten hulpvragen van ouders en kind. Er wordt geen classificatie zoals ADHD of autisme vastgesteld. Dit onderzoek is een middel om helder te krijgen wat je kind nodig heeft thuis of bijvoorbeeld op school. In dit onderzoek staan we stil bij mogelijke verklaringen (denk bijvoorbeeld aan prikkelgevoeligheid, zelfbeeld, faalangst, traumatische ervaringen, de gezinssituatie). We kijken vervolgens naar de gevolgen en instandhoudende factoren. Dit doen we bijvoorbeeld met vragenlijsten, een schoolobservatie en kind/oudergesprekken. Soms is beschrijvend onderzoek kort en bondig, soms wat langer. Het onderzoek wordt kort en bondig beschreven waarbij het accent ligt op handelingsgerichte adviezen waar je als ouder en kind met ons, of zelfstandig, mee aan de slag kunt. 

Classificerend onderzoek (ADHD/autisme/TOS)
Dit type onderzoek doen wij alleen wanneer er sprake is van: 

  • Mogelijke stap naar speciaal onderwijs of dagbehandeling (Enver, dagbehandeling de Vlinder of Bumba, Auris).
  • Een kind dat niet meer naar school gaat of dreigt uit te vallen op school. 
  • Hoge ernst: sombere gedachten aan de dood en of zelfbeschadiging.
  • Forse sociale problemen, weinig tot geen vriendschappen of sociaal contact.
  • Schoolproblemen, ernstige didactische achterstanden.

Daarbij dienen de klachten zowel thuis alsmede op school een rol te spelen en lijdensdruk te veroorzaken. 

Er bestaan behoorlijk wat misverstanden over het doen van onderzoek. Lees hier meer over de 'misverstanden' zodat we dit een stap voor zijn. 

Wij zijn van mening dat een goede voorlichting aan ouders hierover op zijn plek is. Dit doen wij aan de hand van de brochure waarin de voor- en nadelen van een diagnose wordt toegelicht. U leest de brochure HIER

 

Direct aanmelden

Intelligentie onderzoek

Ervaring

Prettige en zeer vriendelijke en respectvolle benadering naar ouders en kind. Korte communicatielijnen waardoor snel schakelen mogelijk is. Mijn zoon voelde zich gehoord en heeft de behandeling als er zinvol ervaren. Ik werd als ouder, waar nodig, goed op de hoogte gehouden en meegenomen in het traject.

* recensie vanuit de evaluatie vragenlijst

Doe-het-zelf-knop Upload verwijzing